Oldal kiválasztása

Nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, imádjuk a pizzát. Azzal sem, hogy amikor életmódot kellett váltanom, fájó szívvel gondoltam a jól megszokott, bizonyos helyzetekhez szervesen kapcsolódó pizzázásokra. Az életmódváltást követően első terveim között szerepelt egy gluténmentes pizza recept kikísérletezése is, mely illeszkedik az egészséges vegetáriánus táplálkozás elvárásaihoz. Ez a verzió lett a kedvencünk. A spárga, a spenót, a gomba és az aszalt paradicsom remekül illik hozzá, de az a jó benne, mint minden vegetáriánus fogásban, hogy úgy variálja az ember, ahogyan csak szeretné. 🙂


Hozzávalók (36×30-as pizzához):

A pizzatésztához

  • 250 g áztatott vöröslencse (legalább 2 órán át)
  • 200 g hajdinaliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű barna rizsliszt
  • 450 ml víz
  • só, bors ízlés szerint
  • kókuszolaj a tepsi kikenéséhez

A mártáshoz

  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 1 nagy újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál angolzeller
  • 400 ml paradicsomszósz
  • 1 teáskanál natúr vegamix
  • só, bors, bazsalikom ízlés szerint

Feltét:

  • 2 nagy csiperkegomba
  • 1 marék spenót
  • 250 g zöldspárga
  • 1 tv paprika
  • 4-5 szelet aszalt paradicsom
Elkészítés:
  1. A legalább 2 órán át áztatott vöröslencsét 300 ml vízzel leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a hajdinalisztet, a rizslisztet, sót, borsot és simára keverjük. Ezután még fellazítjuk a maradék 150 ml vízzel.
  2. Egy 37 x 42 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, megkenjük kókuszolajjal és ráöntjük a masszát, majd 220 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük a pizzalapot.
  3. Közben nekikezdünk a mártásnak. Ehhez felszeletelünk 1 szál újhagymát és 1 szál angolzellert, majd kókuszolajon megpirítjuk.
  4. Ezután jöhet hozzá a reszelt fokhagyma, a natúr vegamix, majd a 400 ml paradicsomszósz is. Sózzuk, borsozzuk, majd alacsony lángon besűrítjük.
  5. Közben felszeleteljük a feltétnek szánt zöldségeket.
  6. Ha a mártás elkészült, simára turmixoljuk, majd megkenjük vele az időközben készre sült pizzalapot. Ráhalmozzuk a zöldségeket, majd visszatesszük a sütőbe és 220 fokon további 15-20 percig sütjük a pizzánkat. 🙂

Több receptben látom, hogy a hüvelyeseket szárazon, mindenféle előfőzés vagy áztatás nélkül javasolják turmixgépben, robotgépben lisztté őrölni. Nekem egy nagyon jó Bosch gépem van és kishíján kinyírtam a kését ezzel a módszerrel, úgyhogy senkinek nem ajánlom, hogy hüvelyeseket szárazon kezdjen el darálni bennük. 🙂

Ha tetszett ez a gluténmentes pizza recept, készítsd el és nézz szét a többi recept között is itt, a Receptek menüpontban.

error

Ha tetszett a Cikk, oszd meg barátaiddal is!