Oldal kiválasztása

Hétköznapokon inkább tésztaételeket, egytálételeket, főzelékeket, vagyis a viszonylag kevés rumlival járó harapnivalókat preferálom. Hétvégén azonban már én is jobban ráérek és kedvem is több van egy-egy pepecselősebb hadművelethez, mint amilyen ez a több komponensű vegán gyros tál. 🙂 Mivel a vegetáriánus táplálkozás nem csak a húsmentességről, hanem az egészségről is szól, így ennek fényében készítem a gyrost is.


Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 250 g zöldspárga
  • 1 bögre főtt vagy száraz csicseriborsó
  • 1 tvpaprika
  • 1/2 kígyóuborka
  • néhány szem koktélparadicsom
  • 2 db avokádó
  • pár csepp citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, gyros fűszerkeverék, pirospaprika
  • 2 evőkanál kukorica keményítő
  • olivaolaj
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:
  1. A spárgák fás alját levágjuk, egy kis tepsibe halmozzuk őket, meglöttyintjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd mehetnek be a 220 fokos sütőbe 15-20 percre.
  2. A burgonyát meghámozzuk, alaposan átmossuk és hasábokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, meghintjük kukoricakeményítővel (hogy ropogós legyen) és alaposan belemasszírozzuk. Csorgatunk rá némi olajat, ezzel is összedolgozzuk és 220 fokon kb 20 perc alatt megsütjük a burgonyát. Közben a kész spárgát kivesszük
  3. A csicseriborsóval folytatjuk. Ha száraz csicseriborsóból készítjük a csicseriropogóst, 1 éjszakát kell áztatnunk, majd másnap 10 perc alatt megfőzni. Akár konzerv, akár száraz változatot használunk, a már megfőtt lecsepegtetett csicseriborsót a spárga helyére szórjuk a kis tepsibe, löttyintünk rá egy kevés olajat, sózzuk, megszórjuk a gyros fűszerkeverékkel és pirospaprikával és 15 perc alatt ropogósra sütjük.
  4. Közben elkészítjük az avokádókrémet. Ehhez az avokádót megmossuk, meghámozzuk, a szeletek aprítógépbe dobjuk. Adunk hozzá sót, borsot, pár csepp citromlevet és 1 gerezd fokhagymát, majd krémesre daráljuk.
  5. Kedvünk és lehetőségeink szerint vágjunk fel hozzá nyers zöldségeket, én most koktélparadicsomot, kígyóuborkát és tv paprikát használtam.

A vegán gyros tál az egyik legszuperebb hétvégi étel, aminek az elkészítésében az egész családnak juthat valamilyen szerep, így még közös programnak sem utoló. 🙂

Ha érdekelnek további recept ötletek, ide kattintva tudsz nézelődni. 🙂

error

Ha tetszett a Cikk, oszd meg barátaiddal is!