Oldal kiválasztása

Egyik alkalommal telefont kaptunk, hogy 20 perc múlva beugrana hozzánk egy rég nem látott baráti pár, akik szintén gluténmentes vegán módon táplálkoznak. Hirtelen kellett valami kapkodósat kitalálni és megvalósítani, ez lett az. A vendégek imádták, mi pedig felvettük a repertoárba, a kapkodós finomságok listájára. 🙂

A quinoa (kinoa) valóban gluténmentes vegán köretelem?

A quinoa egy Dél-Amerikából származó álgabona, tulajdonképpen egy magféleség, melyet elsősorban magas fehérjetartalma miatt kedvelünk. Hozzánk általában natúr vagy puffasztott quinoa formájában jut el és fontosságát a fehérjetartalma miatt az adja, hogy jól beillszthető a gluténmentes vegán étrendbe is.

Hozzávalók (44 darabhoz):

Fasírt

  • 250 g quinoa
  • 450 g főtt kukorica
  • 450 g főtt, vegyes zöldségkeverék
  • 200 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 100 g barna rizsliszt
  • só, bors, chili, pirospaprika ízlés szerint
  • 1,5-2 dl víz

Mártogatós

  • 1 jó nagy pritaminpaprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g paradicsomszósz
  • pár szelet aszalt paradicsom
  • só, bors, natúr vegamix, bazsalikom, chili ízlés szerint
  • 3 evőkanál olaj
  • pár szem olivabogyó
  • olivaolaj
  • 0,5 dl víz
Elkészítés:
  1. A quinoát többször átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. (Ha nem öblítjük át, keserű marad!)
  2. A zöldségeket szintén megfőzzük, villával kicsit összetörjük.
  3. Egy nagy keverőtálban összekeverjük az összes felsorolt hozzávalót, korongokat formázunk és kevés olajon serpenyőben, vagy sütőben kisütjük. (Én ezúttal olajban sütöttem ki).
  4. A mártogatóshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, felkockázzuk a paprikát és kevés olajon elkezdjük őket lepirítani.
  5. Jöhet hozzá a natúr vegamix, és a reszelt fokhagyma, majd az aszalt paradicsom.
  6. Ha elkészült, hozzáadjuk a paradicsomszószt, és a többi fűszert. Amennyiben szükséges, kevés vízzel lazítjuk.
  7. Késes aprítóba tesszük a ragut, adunk hozzá pár szem olivabogyót is, egy löttyintésnyi olivaolajat és az egészet krémesre daráljuk. 

Érdemes tenni vele egy próbát, garantáltan a vendégek kedvence lesz! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!

error

Ha tetszett a Cikk, oszd meg barátaiddal is!