Oldal kiválasztása

Lakto-vegetáriánus recept

Ez az étel nem éppen a gyors receptek táborát erősíti, de egy ráérősebb hétvégén, esetleg előredolgozva kicsit igenis megéri a fáradtságot. A palacsintákat előző nap kisütve a töltelék és a mártás már pikk-pakk elkészíthető. Érdemes tenni vele egy próbát, nem tudok annyit csinálni belőle, hogy ne fogyjon el még aznap. 🙂

Hozzávalók:

Tojásmentes palacsinta:

  • búzaliszt
  • tej
  • olaj
  • csipet szódabikarbóna

Besamel mártás:

  • 0,5 l tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • só, fekete bors, szerecsendió ízlés szerint

A töltelék:

  • 0,5 kg gomba
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 500 g paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál natúr vegamix
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • só, fekete bors, chili ízlés szerint

Elkészítés módja:

  1. 14 darab palacsintára lesz szükségünk, ezek elkészítésével kezdjük a műveletsort. Ehhez először is a tejből, lisztből, sóból és olajból, szódabikarbónából a szokásos palacsintatésztától picit sűrűbb tésztát keverünk és kisütjük. Ezt érdemes akár előző nap elkészíteni, hogy egyszerre ne kelljen túl sok időt a konyhában tölteni.
  2. A töltelékhez finomra vágjuk a vöröshagymát, felszeleteljük a gombát és a póréhagymát. Egy lábasban olajat hevítünk és megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük piros paprikával és hozzáadjuk a szeletelt gombát, valamint a póréhagymát. Alaposan összeforgatjuk, majd mehet vissza a tűzre.
  3. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, sót, borsot, natúr vegamixet, chili paprikát, majd felöntjük a paradicsomszósszal és készre pároljuk.
  4. Ezután nekilátunk a selymes besamelnek. Ehhez először egy kisebb lábasban vajat hevítünk. Amikor már habzik, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett lassan hozzáadagoljuk a meleg tejet. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
  5. Már csak az összeállítás van hátra. Ehhez tepsit (24 cm x 39 cm) kibéleljük egy réteg palacsintával alul, majd pedig oldalt, méghozzá úgy, hogy lelógjanak a tepsiről. Ezeket a lelógó részeket a legvégén vissza fogjuk hajtani.
  6. Ha a béleléssel megvagyunk, akkor jöhet a tepsibe egy adag paradicsomos szósz, rá a besamel majd két darab palacsinta. Addig ismételjük, míg kitartanak a szószok, legvégül palacsintával zárjuk, visszahajtjuk a lelógó részeket és rászeleteljük a mozzarella sajtot. 200 fokon 30 perc alatt megsütjük. 🙂

Elkészítési idő: Ha a palacsinták már kész vannak, 60 perc 🙂

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

error

Ha tetszett a Cikk, oszd meg barátaiddal is!