Oldal kiválasztása

A családi ünnepek nálunk nem egyszerűek, van a családban vegetáriánus, vegán és gluténmentes vegán étrenden élő is, így a leggyengébb láncszemhez igazodva ilyenkor mindig minden mindenmentes. Mióta jómagam is ez utóbbi tábort erősítem, azóta nem csupán a családi összejöveteleken, hanem a a hétköznapokon is mentes ételeket fogyasztunk.


Na de mi is az, hogy mindenmentes étel?

Ezt a kifejezést természetesen nem arra értjük, hogy az égvilágon semmi nincs az ételben, bár meg kell hagyni, sok poénkodásnak szolgáltatott már alapot. 🙂 A mindenmentes általánosságban azt jelenti, hogy az étel mentes a leggyakoribb allergénektől úgy mint, glutén, tej, tojás, szója. Illetve sok esetben jellemzője, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot és a tejen, tojáson kívül egyéb állati eredetű összetevőt sem.

Lássuk ezt a mindenmentes tortát! 🙂 Általánosságban elmondható, hogy egy megfelelő arányokkal összeállított stabil tortaalappal a krémek és az idény gyümölcsök függvényében a torták végtelen variációját készíthetjük el. 🙂

Hozzávalók:

tészta:

  • 150 g hajdinaliszt
  • 200 g GM zabpehelyliszt
  • 40 g lenmagliszt
  • 100 g mandulaliszt (a mandulát káváédarálóban őrlöm lisztté)
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • Stevia ízlés szerint
  • vanília aroma ízlés szerint
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 6 dl kókusztej
  • 1 csipet só

krém:

  • 200 ml kókusztejszín
  • 50 dkg sárgabarack
  • 1,5 evőkanál aga-agar
  • 1 evőkanál kukorica keményítő
  • pici Stevia

Elkészítés:

  1. A tészta száraz hozzávalóit egy tálban elkeverjük, hozzálöttyintünk egy kevés vaniliaaromát és a 6 dl kókusztejet, majd kókuszolajjal kikent standrad tortaformában 180 fokon alsó-felső sütésen kb 25 perc alatt készre sütjük.
  2. Közben turmixba dobjuk a meghámozott sárgabarackot (egy pár szemet érdemes meghagyni díszítés gyanánt) és a 200 ml kókuszkrém társaságában összepürésítjük.
  3. Ezt követően átöntjük az isteni kókuszos sárgabarackos pürét egy lábasba, adunk hozzá 1 ek agart és 1 ek kukoricakeményítőt, valamint egy pici Steviát és felforraljuk.
  4. Ha a torta alapja megsült, azt hagyjuk teljesen kihűlni, ezzel párhuzamosan a krémnek is jót tesz, ha langyosra hűtve kerül majd a tortaalapra.
  5. Ha ezzel megvagyunk, egyszerűen ráöntjük a tetejére és mehet be a hűtőbe. Kb 20-30 perc elteltével már gyönyörűen megdermed, de érdemes legalább 1 órát várni vele mielőtt elkezdjük szeleteni.

Ha érdekelnek egyéb mindenmentes desszertek, nézz szét itt, a Receptek menüpontban! 🙂

error

Ha tetszett a Cikk, oszd meg barátaiddal is!